Eerste keer

Idag har jag cyklat i snö.
För första gången i mitt liv.
Men det är helt normalt här, och även fast det ligger fruset vatten på marken så trampar holländarna på i 25 km/h.
Men som svensk och ovan att cykla i detta väder så slutade med att jag kraschade.
Kommer inte riktigt ihåg hur, men helt plötsligt låg jag där på marken och två holländska damer kom springandes och frågade hur det gick.
Det lustiga är att det inte fanns en ytte-pytt-liten fläck snö eller is där jag ramlade.
Hej blåmärke imorgon!

Snögubbe

Första snögubben i Svålet!
Kah och Zsu tog vara på tillfället och gav oss ut för att göra den första och kanske ända snögubben i detta land, för man måste ta vara på den snö som faller. Så vi ägnade 5 minuter åt att försöka sammanfoga honom och döpa honom till "Snowy" innan vi begav oss in igen för att kolla på "Big Bang Theory". Bra dag!

Dagens ord

Dagens ord är idag Oogshaduw.
Detta betyder ögonskugga.
Men kolla in stavningen.
Dubbel O, i början av ett ord.
Och sedan UW i slutet.
Herregud.

Sinterklaasje!

Idag kom Sinterklaas till Assendorp, vår stadsdel här i Zwolle. Han kom med pompa och ståt, i en båt. Och sedan red han genom stan på sin vita häst, en riktigt best. Hej och hå, vilket stå. Och nu tänker jag inte rimma något mer, utan istället berätta vad som hände.

Han ankom alltså i sin ångbåt och red sedan genom staden. Bara en Sinterklaas men säkert närmare 60 stycken Zwarte Piet som är han nissar. Och dessa delade även ut små påsar med peppernoeten i, och tänkta sig att jag fick 4 stycken! 

Men jag ska låta bilderna tala för sig själv!




Hej mitt vinterland...

...hej Zwolle 27 november!

Smoergasboerd!

Jag är inte på topp.
Och därför är inte bloggen på topp.
Men när feber är borta ska jag återkomma.

Men nu kan jag berätta att smörgåsbord på ungerska är fritt översatt från "Svenskt bord". MOHAHA!

Julen är här, eller chokladkalendern i alla fall!

Idag kom Zsu hem med en chokladkalender till mig, hon är minsann bra den där Zsu!

Prinsessa i natten!

I lördags kväll så blev vi medbjudna på en fest som scoutledarna skulle ha. Det var en fest för alla ledare inom Zwolle distrikt så det befann sig ungefär 30 trevliga scouter i rummet. Vi blev introducerade för lite olika människor och naturligtvis var det några som kunde lite svenska, som t ex "Tack så mycket" som förövrigt är en standardfras att kunna i detta land, nästan lite som "Knäckrebröd". Sedan var det även en scout som hade en vän som studerat i Uppsala och pratar svenska, berättade han stolt för mig. Och sen, när jag visar mina underbara dansmoves så kommer det fram en kille till mig och frågar om jag är från Sverige. PÅ SVENSKA! DÅ befann sig studera-i-Sverige killen i samma rum som mig, bara sådär. Så jag försökte trycka ur mig lite svenska men lyckades inte så bra så konversationen slutade med att jag pratade engelska och han svenska, men vi kunde förstå varandra i alla fall. Och chocken slutar inte där, för vid lämpligt tillfälle trycker han ur sig att han studerat i samma klass som Kronprinsessan Viktoria. Så jag står alltså och pratar med en holländare, som bott i Uppsala i två år, varit klasskompis med en prinsessa och allt detta får jag veta på svenska. Ibland är världen minsann lite upp och ned.
Oh det ska tilläggas att han tyckte Uppsala var oerhört kuperat, minst tre berg att cykla över påväg till skolan.

Het Weer i badrummet!

På våran toalett kan man minsann lära sig språk!
Så om du är sugen på lite holländska väderord så vet jag stället du ska besöka, toaletten på Assendorperstraat 78 A.
Och observera regnmolnet som jag målat dit, bara för att det är Holland!

Ett paket kom lastat!

Idag så har våran brevlåda fått jobba, nämligen tre brev/paket kom adresserade till mig idag. Först ett från Farmor, ett från Sas som ville påpeka att det finns snö i Sverige, men jag gillar dig även fast du vill göra mig avundsjuk. Och så ett paket från mor. Jag visste att hon hade tankar på att skicka ned lite bikarbonat men inte att det innebor Ahlgrens bilar, Daim, knäckformar och disktrasor. Men jag tackat för överraskningen! Och jag kan skvallra om att svenskt godis har blivit mer populärt här i huset nu, för denna gången smakade det inte bara salt.
Sen var det hästdag idag ocskå, och Jonathan fortsätter att leverera kommentarer. Idag beklagade jag mig över att det inte finns någon regel för när man ska använda "de" eller "het" (motsvarande svenskans "en" och "ett") Han tänkte då ett tag och levererade sedan en regel till min glädje.
Saker som är gjorda av trä är alltid "de".
Som exempel har vi då "de Tafel" bordet, och "de Stoel" stolen. Då funkade det på två ord i alla fall. Sedan förstörde jag allt genom att ta in hus, som är "het huis". Men hans försvar var att det inte finns några trädhus i Holland vilket är en sanning.
Så jag tackar för regeln och ger mig ut på jakt efter fler saker gjorda av trä.

House Mafia

På nederländsk TV gör de just nu reklam för Swedish House Mafia och deras skiva. Varje gång jag hör det kan jag inte låta bli att få ett leende på läpparna och brista ut i ett litet "ÅHA". Zsu tycker detta är väldigt underhållande och idag så skulle hon minsann leta upp "Hungarian House Mafia" och visa att de var lika bra. Och de fanns faktiskt, både på Facebook och på Youtube men jag tror att Facebook faktiskt avgjorde vilken mafia som var störst.
Lite skillnad mellan 475.948 och 17?


Sen så hade även en hungarian postat på den hungerska mafians sida att Swedish House Mafia minsann var skit, men att den ungerska motsvarigheten var mer skit!

Existera

Idag vet jag inte riktigt vad jag ska skriva faktiskt. Jag har inte observerat något nytt, konstigt holländskt och inte har jag heller träffat på någon från min gamla gata i stan. Men vissa dagar är som dessa dagar. När det inte händer så mycket och man liksom bara hänger med. Men det är skönt det med, för det visar faktiskt att man har en vardag här. En vardag då man faktiskt inte behöver göra något speciellt, förutom att existera.

Men imorgon så är det hästar som gäller, på fredag har jag två möten inplanerade var av ett på ett arbetsställe och likaså på måndagen. Så då tar jag tag i mitt liv, eller hur?

Kompis!

Jag har fått en ny kompis. Han heter Jan och är borgmästare här i staden. Vi skickar brev till varandra. Eller ja, han skickar brev till mig. Med bild på sig själv. Nu ska jag skicka tillbaka en bild på mig där jag ser så där smörigt nöjd ut och har solsken på mig. MOHAHA! Och så får vi se om han sätter upp den bilden på sitt kontor, eller bara låter den ligga.
Borgmästaren i staden har alltså skickat brev till mig och de andra volontärerna, om att vi ska vara välkomna här i Zwolle. Så gulligt av honom!

Presentatie, met nederlandse taal

Igår så var det en dagen med många fjärilar i magen.
Och det betyder att det var dagen då jag höll en presentation av mig själv och mitt liv på holländska i 10 minuter inför 40 stycken urinvånare.
Våra handledare Josephina och Anne-Mieke tyckte att vi skulle visa upp vad vi lärt oss i det holländska språket efter 6 veckor av lektioner så de ordnade helt enkelt en kväll med presentationer, kakor och massa folk.
Och det var både skrämmande och hemskt att slänga sig ut och berätta om sitt liv på ett språk som man inte har den blekaste aning om hur man ska uttala orden på, och vet egentligen knappt vad man säger men jag måste säga att det var lite lite kul också. Att få berätta vad man gjort och visa bilder från sitt föra liv. Och mellan varje mening så gav publiken ifrån sig ett "Åhh" eller "Aha". Man behövde inte säga att man läst rymdteknik eller flyttat, det räckte med att peka ut fönstret till mitt rum för att få publiken att reagera. Och när vi klarat av våra 10 minuter av presentation så fick vi lyckligt veta att vi ska hålla en till om 7 månader, Jippie!
Avslutningsbilden, de blev som tokiga när de fick se så många snöflingor på samma ställe och alla utbrast i ett högt "AHHÅÅÅH".

Hästpremiär!

Igår så var det hästpremiär för mig! Jag har faktiskt tagit ridlektioner när jag var liten, och efter att min vän Malin visat via Skype hur man sätter på en sadel så kände jag mig mer än redo.
Dagen började med utfodring av pollarna och sen var det även utfodring av oss volontärer. Eller ja, kaffe och te. Sedan skulle det städas hos pollarna och jag fick minsann åka traktor med halm. Sedan mera kaffe och te, innan det var dags för att borsta pollar. Och sedan, suprise, kaffe!
Det var väldigt mycket pause för på torsdagar är det bara två grupper som kommer och rider, men de andra volontärerna som också jobbar där gjorde det jättetrevligt. Och mitt namn är inte längre Sara, utan "Kaviar-girl". Och fråga inte, för jag tappade bort mig själv någonstans på vägen.
Men på eftermiddagen fick jag gå med pollar, och även öva upp min holländska. Så min vokabulär inom den holländska hästvärlden har ökat med 100%. Och jag längtar till nästa gång!

Och sen så utspelade det sig lite roliga konversationer mellan mig och Jonathan, en av volontärerna.
"Do you have some own language in Sweden, like swedish or something?"'
"Yeah, we speak swedish."
"YOU DO?"

"Do you have words in Sweden?"
"Yes, we have words. You know, it is easier to talk if you have words."
"Meh, diden´t mean that. Do you have words with G?"

Konfunderad?

Idag när jag gick förbi Metro-hyllen i vår supermarket så skymtade något bekant förbi. Nämligen Zweden. Och då var jag ju bara tvungen att ta med mig ett exemplar hem även fast jag inte förstår ett skit. Och nu kanske ni tycker att jag borde förstå massa eftersom jag faktiskt studerat holländska i sex veckor.
Men då kan jag kontra med att jag inte lärt mig svåra ord som "verjongingskuur" och "beroepsmobilitiet" utan mer ord som "komkommer" och "sneeuw" som betyder gurka och snö. Men jag ska spara tidningen, och kan förhoppningsvis återkomma inom 8 månader med en förståbar översättning.

Berg

Jag har alltid fått höra att Holland ska vara ett platt land, inte en höjdkurva så långt ögat kan nå och definitivt ingen snö i detta nedre land. Men idag så kollade jag ut genom fönstret, och då fick jag skåda något som mina ögon inte mött tidigare
Jag skådade fjäll, snö och skidåkare!
Då gällde det att man höll i hatten, den holländska hatten, så att man inte slängde sig ut genom fönstret och in i snön utan att först ta på sig sina långkalsonger, för du hade det blivit kallt.

Halsduk

De senaste tre dagarna har jag gett mig in i stickningens värld och trodd aldrig att jag skulle komma ut därifrån men igår eftermiddag så avslutades arbetet och jag hade minsann fått mig en halsduk! Om jag ska vara ärlig så trodde jag aldrig att den skulle bli klar och jag är riktigt stolt över att jag lyckades helt själv, men jag måste få tacka farmor och YouTube.
Här får ni en bild på underverket!

Äkta holländare

Jag har sagt förut att jag känt mig som en äkta holländare, men det har inte varit riktigt sant för idag så kom jag mig allt in i Hollandsklubben. Någon har under natten stulit min cykel som både varit låst och fastkedjad! Någon holländare kände verkligen behov av att ha en fjärde cykel eftersom genomsnittet är att varje holländare har 3 cyklar. AAHHH!

Scouterna nästa, och kanske hittar jag cykeln efter vägen!

Paardje!

Nu vill jag tala om för er att jag har kirrat mitt första jobb.
Hassan ska härmed på torsdagar mellan 08.30-17.00 infinna sig på ridhuset i Zwolle och hjälpa till med ridning för handikappade barn. YIAHAA! Alla var riktigt trevliga och jag ser fram emot att börja jobba där.

Lapland is te koud

Idag på vår språklektion var det mer en sånglektion. För vi fick släppa ut våra sångröster i det fria och sjunga med i den otroligt 80-tals inspirerade sången "België". Denna sång handlar om att man ska bo i Belgien och inte i Chile för det är för sött, och Kina det är för trångt. Även lappland fick son del av sången, men där tyckte textförfattaren att det var för kallt att bo. Men refrängen var riktigt bra, här har ni ett smakprov!

Is er leven op Pluto?
Kun je dansen op de maan?
Is er een plaats tussen de sterren waar ikk heen kan gaan?

Is there life on Pluto?
Can you dance on the moon?
Is there a place among the stars where I can go?




RSS 2.0