Olifant

Svålet har minsann ett rikt djurliv! Det t rodde jag inte innan jag flyttade hit men igår när jag var ute på en promenad i parken här intill så möttes jag av denna syn:
EN ELEFANT!
I min park?!?
Det var stort, jag har alltid drömt om att stöta på en elefant när jag varit ute på promenad och igår blev det sant.
Den bara stod där framför mig och åt hö som om den inte brydde sig, det försökte allt verka cool och oberörd men jag tror nog minsann han var lika exalterad som mig!
Sen kanske jag borde nämna att denna skylt fanns bredvid elefanten så jag inte skrämmer iväg alla elefanträdda som tänkt komma och hälsa på mig.

Skar - Skärde

Nyss blev jag utstirrad, påhoppad, nedslagen, stampad på och dumförklarad av en fransman när jag skärde (ja, jag är från Sundsvall) min spaghetti som vi åt till middag. Ibland är livet minsann inte lätt när man inte ens får äta som man vill.

stranger places

När jag stod och stekte champinjoner och lyssnade på hollands motsvarighet till RixFM så börjad en låt att spelas, såklart. Och jag kände verkligen att detta var något bekant, något som jag hört förut och något som betytt mycket för mig. Och sen så kunde jag varje ord också, men så ska det väl vara. Så där i köket gick min tanke till er.
"It was real, and it was good.
It was built to last"
"This is real, and this is good.
It´s built to last"

The Väggen v.2

Nu har det ramlat in mer saker till min fina vägg, det tar sig minsann. Men misströsta inte, jag har fyra väggar att fylla och ett hus så tveka inte att skicka ned något.
Två eskimåer ute på vasaloppsträning!
Kusin och Sötnöt busar i hängmattan!

Ingen kickar fotboll som han

Man kommer in i landet, språket och kulturen mer och mer för varje dag. Idag när jag skulle köpa mig en ordbok (Nederlänsk - Engelsk) så klarade jag av hela konversationen på holländska. Dock löd konversationen såhär:

(Snubben i kassan) -Goedenmiddag
(Jag) -Hoi
(Snubben i kassan) -Bla bla bla, Zeven negentien dank u.
(Jag) -Räcker fram en 20E sedel
(Snubben i kassan) -Dank u
(Snubben i kassan) -Hkjbvoäqigiov (tolkar det som om han frågar om jag vill ha kvittot)
(Jag) -Ja, graag.
(Snubben i kassan) -Räcker mig kvittot och växelpengarna
(Snubben i kassan) -Asjebliejft (detta är faktiskt ett ord och betyder "varsegod"
(Jag) -Dank je wel
(Snubben i kassan) -Tot zo!
Kanske inte var så mycket av en konversation ändå, men några knaggliga holländska ord från min sida i alla fall!

Kvällen tillbringas i huset och med fotboll på tv:n. Ajax (Holland) spelar mot Milan i Champions Leauge ikväll och den första jag ser när jag slänger ett öga på tv:n är Zlatan som springer runt på planen som ett litet vasstrå. Spelade inte han i FC Barcelona nyss?!?  Men tydligen inte för ikväll....
HEJA AJAX!
(och kanske Zlatan kan få ett leende om han lyckas göra mål)

Clove?

Idag när det var dags för matlagning här i huset så uppstod det ett litet språkproblem. Ingen av oss hade en aning om vad vitlöksklyfta hette på engelska. Så där för tog vi hjälp av vår vän och lojala följeslagare Google Transalate för att styra upp problemet. Jag skrev in "En vitlöksklyfta" och får då detta svar:
"A clove of garlic" är tydligen hur man ska uttrycka sig om man vill krydda maten med denna lök. Men sen kommer följdfrågan, vad är en "clove"?
Google Transalate fick rycka ut igen, men denna gången var han inte riktigt på topp.
"Clove" är nämligen kryddnejlika, ni vet sådana där hårda saker som man stoppar i apelsinera så att de luktar jul?
Så nåste gång kan du ju stoppa en kryddnejlika i tsatzikin och se hur det smakar, för det skulle Google Transalate ha gjort!

de Prijs - de Prijzen

Nu sitter vi här vid vårt vardagsrumsbord och böjer substantiv i plural. Och det är ganska många substantiv ska jag säga dig. Så då kan man ju passa på att blogga lite, för då praktiserar man faktiskt böjningarna. Så här kan ni få er några substantiv direkt från Holland:

de Hond - de Honden
de Prijs - de Prijzen
de Taxi - de Taxi`s


Men nu kan vi ju faktiskt prata om något annat, jag ska inte trötta ut er med dessa böjningar.
Imorse när jag var påväg till huset så möttes jag av några bröder inne i Monasteryt som var påväg till morgonbönen samtidigt som man hörde klockan ringa. Allt var frid och fröj och jag vådage knappt yttra ett "Goedenmorgen" på grund av att min stämma skulle störa deras lugn. När jag sedan flyttar mig tio meter ut genom dörren till gården så möts jag av några helt andra toner. Och av en mycket högra decibel än vad min stämma skulle kunna åstadkomma.
"Relax, take your timmme. Dö-dö-döö, döö, röö,röö..." Nämligen introt till Guru Josh Projects hit Infinity. Det är några byggjobbare (de flesta under 25 och därav musiken) som håller på att byta fasaden på Monasteryt så de tyckte väl att dagen behövdes lite musik. Och det säger jag minsann inte nej till, så jag gick popandes genom trädgården till huset för lite frukost.

Big in Holland?

Jag måste erkänna att man blir ganska patriotisk av att flytta till ett annat land. Så fort man hör ABBA på radion så blir man överlycklig även fast man tycker att "Mamma Mia" är lite uttjatad och när man ser något från Sverige så blir man stolt som en tupp och kan inte vänta med att berätta för alla hur bra det är.
Det är minsann konstigt hur man kan förändras sådär.
Dessa två filmer hittade jag i vår Supermarket. Och jag som inte ens visste att Nils Holgersson var "big in Holland" men tydligen så verkar han vara big i hela Europa för mina volontärizar hade riktigt bra koll på hans resor.
Detta blev jag faktiskt lite stolt över, Stieg Larsson "Millenium" ligger tre på boktoppen, bra skit!

Poke her face

When life give you a Bad Romance, just put on your Poker Face, pick up you Telephone, call Alejandro and Just Dance!


Det finns en människa i världen som kan göra detta, och den människan är Lady Gaga.




Avontuur

Förra fredagen så hade vi en workshop, vi höll till på en pysselaffär i närheten och uppgiften var att skapa en tavla med ett ord som skulle spegla våra förväntningar på dessa 10 månader och på denna tavla skulle vi även fästa symboler som var betydelsefulla för oss. Mina tavla ser ut såhär:
AVONTUUR = ÄVENTYR och det är vad dessa 10 månader kommer att bli. Jag vill uppleva något nytt, jag vill helt enkelt ha mig ett äventyr!
Den holländska flaggan står för att jag faktiskt befinner mig i Holland där äventyret håller hus och den svenska flaggan finns där för att visa vart jag kommer från, isbjörnsland. Stjärnan symboliserar mina tre år på Rymdgymnasiet i Kiruna som också var ett äventyr värt att minnas och snöflingan har även en del i det. Men snöflingan står även för alla skidO-tävlingar på alla de möjliga små konstiga ställen men roligt har vi haft!
Och så har vi tulipanen (som för övrigt är ett väldigt roligt ord) som är en symbol för att jag vill växa under min tid här i Holland.
Och sen så är det ju så smart att man kan sätta fast sina egna saker på den här tavlan, för allt är nämligen ditsatt med knappnålar så jag kan sätta dit och ta bort vad jag vill, SMART!
Förövrigt så har jag Skype:at med både min mor och morbror ikväll, fint!

Post? På en lördag?

Idag så är det ny dag här, nämligen lördagen har kommit för att hälsa på hos oss.
Men vi kan ju börja med gårdagens kväll då vi hade slovakiskt tema på middagen och Zuzana som lagade middagen. Ni åt något som kallades "Nallesnicki" (man uttalade det så, tänker inte ens försöka mig på att stava det). Men det var i alla fall pannkakor av potatis med smak av vitlök och till detta åt man en gryta gjord av köttfärs, paprika och lök. Det var faktiskt riktigt smarrigt, jag ska tvinga Zuzana att laga detta minst en gång i veckan i framtiden. Och så hade hon bakat kaka till efterätt också. Det var en slags sockerkaka med trädgårdsbär i och till detta en riktigt smarrig sås. Sås gör alltid allting godare, så det var ett smart drag av henne.

Idag kämpar vi på med vår hemläxa i holländska, det börjar bli lite klurigare nu och goggle transalate är vår bästa vän! Det ramlade även in några födelsedagskort till mig idag, de får man minsann tacka för! Nu kanske några blir förvånade då jag skriver att jag fått post på en lördag, vilket jag också blev, men här i Holland så är det så att posten jobbar på lördagar men inte måndagar, så lite annat än i Sverige. Nu ska jag återgå till att böja verb denna underbara lördag, Tot zo!

Hur många holländare får plats på en cykel?

Så många som det behövs!
För om man behöver få plats med fler personer så sätter man bara dit några extra sadlar.

Etta-Nia

Igår var det ju alltså min födelsedag, så nu är man ett år äldre. Ett år extra att lägga till sina besparingar. Nitton år, nu är det något nytt som man måste komma ihåg. Att man är 19 och inte 18 längre. Sista året som tonåring också.

Men igår börjades med paketöppning. Två oaket hade jag fått skickade från Sverige, ett från mamma och ett från Sanderyd.
Massa saker från Sverige!
Och Fagerströms var riktigt gott, och fiskarna ska nog göra mig lite smartare så att jag kanske kan lära mig holländskan någon gång.
Sedan fortsatte dagen med hoklländskalektion som är lika intressant varje gång för läraren pratar mestadels holländska så man vet aldrig riktigt vad man svarar på. Efter som jag var födelsedagsbarn igår så fick jag önska middag och då blev det pannkaka! Med grädde, nutella, banan, sylt och strössel, allt man kan tänka sig. Och så hade Gloria baket en tårta till mig på äkta Österrikiskt sätt men med holländska ingredienser men den var MUMS!
Sedan så hade jag en födelsedagsdate på Skype med Sas, kul att få prata med den filuren och gnugga lite näsa. Och du, jag ser fram emot jul och den där dansen! Sen på kvällen bar det av ut i natten för att dansa järnet och förhoppningsvis dansa bort lite tårta. Det ska tilläggas att den sista halvtimmen spelade de bara holländska "Ompa Ompa" och "Jo-de-la-ho-hi" låtar, som alla naturligtvis sjöng med i, medan jag och Zsu stod mitt i folkhavet och undrade vars vi hamnat. Men sen så hörde jag de första tonerna till "Macarena" och då var jag med i matchen igen! Och mamma och pappa, vi är lediga idag så det gjorde inget att jag var vaken hela natten.
TACK FÖR EN RIKTIGT BRA FÖDELSEDAG!

Födelsedag i Svålet

Födelsedagen firas i svålet, och detta med pannkaka, sång och grädde på snoken.
JAG GILLAR`T!

Låna?

Idag har dagen bara flytit på. Och notera att det inte har regnat idag, än så länge i alla fall. Dagens höjdpunkt var nog biblioteket där vi även fick träna lite på vår holländska. Men vet ni? Att låna böcker på bibliotek i Holland kostar penger. 30E för ett år och en student, galet. Men vi har ett "ProovAbonnemangen" på 3 månader och 10E. Men det verkar vara så i andra länder också att man måste betala för att låna sina böcker, och mina volontärizar blev lite chockade när jag berättade om Sverige och att jag betalat 10kr för mitt lånekort en gång och får nu låna hur mycket jag vill.

Sen den andra höjdpunkten på dagen var Zsus hemmagjorda hamburgare, snart öppnar vi "McZsu" här hemma! Och nu sitter vi här i vardagsrummet, slöar, pratar och lyssnar på en hungarisk sing/song writer som jag absolut inte förstår något alls av men det är vackert,  så man har det nog ganska bra ändå!
Ett ställe som man också hade det ganska bra på!

"T, you want us to stop playin´?"

http://www.vinniev.com/if-facebook-existed-years-ago
Dagens roligaste såhär långt!

Facebook, a new sport

Idag på våran hollänskalektion frågade Thea, vår lärare, om vi höll på med några sporter. Jag svarade skidåkning, Ile basketboll och när det var Zsus tur så svarade hon nej. Då frågar läraren om hon läste böcker istället. Simon var då snabb mes att flika in: -Aa, just Facebook! Så nu vet ni, om ni inte håller på med en sport så kan ni alltid säga att ni håller på med facebook.

de Smet

Sitter här med holländksaböckerna i högsta hugg, för jag har bestämt mig för att lära mig det här språket. Och då är det bara att traggla på. Idag har vi avancerat och börjar med att böja verb, det ska börjas i tid minsann om man ska bli någon holländare. Och sen så har vi ju det är med språkböcker och namnen på människorna i dialogerna. I våra böcker kan man stöta på såväl Magda de Smet som Herr Vandenputte. Det roliga är att dessa namn är ganska vanligt förekommande i Holland, så Sara de Smet, varför inte liksom?

Vi gillar olika!

Politik är inte något som jag varken brukar diskutera eller uttrycka mig om, tycker bara det är jobbigt att höra partiledarna skrika på varandra och prata sig ur frågan så fort det klämmer. Men nu är det faktiskt tid att yttra sig för Sverige har fått in ett främlingsfientligt parti i Riksdagen. 6% av rösterna gjorde att det tog sig in och nu sitter det 20 personer i riksdagen som är av den åsikten att alla inte är välkomna till vårat land och ska därför antingen kastas ut eller nekas inträde. It´s horrible som jag uttryckte mig idag när jag och Simon pratade om det svenska valet. Det är hemskt att detta händer. I vårat land, där alla ska vara välkomna. SD säger att de vill bevara Sverige, men vad skulle Sverige vara utan alla dessa influenser från världens alla länder? Ett knäckebröd kanske? För våran kung har franskt ursprung, drottningen har rötter i både Brasilien och Tyskland, kåldolmarna är från Turkiet och vår älskade tacos är från Mexico. Så det är bara att inse, om vi inte vill bo i ett land bestående av knäckebröd, så måste vi acceptera alla och även vara öppna att ta emot och lära oss av andra. Helt enkelt, VI GILLAR OLIKA!

Ik heet Sara, wat heet je?

Nu har jag haft min första lektion i holländska. Väldigt intressant, men kul att få gå i skolan igen. Och börja från början igen. Nu var det inget krav på logaritmer och derivator utan allt var väldigt pedagogiskt och vi började med alfabetet, sedan siffror och lite räkning. Och så var det ju det där med att räkna. Jag kan upplysa er om att de räknar på samma sätt som i tyskan vilket är lite klurigt när man kommer upp i högra tal, för man säger "treochtjugo" och inte tjugotre. Detta ledde till att jag förklarade att jag var född år 1923 och detta följdes upp av många skratt... Men man måste ju bjuda på sig själv. Och det gjorde även Simon, fy vad jag skrattade. Men vi skrattade med honom, inte åt honom.

Sverige på ett papper


I måndags fick vi en uppgift som gick ut på att vi skulle göra ett collage över oss själva och vårat hemland, eller helt enkelt bara med saker som sa något om oss själva. Och här har ni då mitt collage, av Sara from Sweden.
Som ni kan se så har vi ju flaggan där, och även IKEA och H&M. Detta satte jag dit för att Sverige är känt för detta och det kanske kan ge en ledtråd om vars jag kommer ifrån. Sen så är det en bild med snö och isbjörnar. Snö har vi ju mycket av och vissa av oss rider ju isbjörnar till skolan också. Rymden fick även vara med på ett hörn, eller hela Niel Armstrong faktiskt och detta för tiden på Rymd i Kiruna. Sen så fick mitt resande en plats också för jag gillar att flänga hit och dit. Och så orienteringen, denna mystiska sport som ingen i detta land eller i mitt hus hört talas om så var ju tvungen att ta med det. Och sen så har vi jultomten, Hitta Nemo och en glad gubbe, bra skit minst sagt! Men då återstår bara en fråga, vad gör korgen med potatis där i mitten?

Hallelulja!

Det här med att vara i ett land och inte förstå språket kan leda till diverse olika och roliga missförstånd. Igår var det något som kallas "PopRonde" i Zwolle. Detta är en festival där lokala band får spela under en kväll och detta på lite olika scener runt om i staden. Från vårt hus så hörde vi att det var en konsert i närheten så vi gick ut och alldeles bakom vårat hus visade det sig vara en scen och ett band som höll på att spela. Det lät ganska bra så vi stod och diggade till några låtar, drack lite te som det även bjöds på. Sen kommer två damer, 50 +, fram till oss och frågar om vi förstår vad det handlar om. Eftersom mellansnacken var på holländska hade vi inte en aning om vad han snackade om så vi svarade snällt att vi inte förstod något. Då började dessa två damer prata om att de funnit Jesus och att de förändrats deras liv totalt. Och denna konsert handlade likaså om Jesus. Sedan frågade de vad Jesus betydde i våra liv, och jag som inte ens är troende hade inte mycket att svara. Vi fick även under denna tid bevittna en teaterpjäs framförd av bandet, och där gick faktiskt budskapet fram även fast vi inte pratar språket. Budskapet var att man inte ska leva ett "utsvävande liv" för då mister man sitt hjärta.  Efter denna upplevelse flydde vi snabbt och osynligt fältet så att desa två damer inte skulle förfölja oss och begav oss in till centrum för att lyssna på en sing/songwriter på ett Café. Detta var mycket bra, och innehöll inga dolda budskap om Jesus.

Så mycket kan man råka ut för när man inte pratar urbefolkningens språk, t ex kan man hamna på en frireligös konsert alldeles utanför ens hus, det var värre en "Solstorm" för er som sett den fantastiska filmen...

Karta?

Den som ritade en karta över Zwolle kan ju gärna ta och rita en ny, det är allt jag har att säga för momentet.

M-A-R-K-N-A-D!

Varje lördag så är det marknad inne i Zwolle, och då snackar vi marknad med stort MARKNAD! Det är inte lite godis och några strumpor utan det är ost, bröd, grönsaker, frukt, kött, kyckling och till och med Stroofwaffels fick sitt egna lilla hörn av marknaden. Och billigt var det också, perfekt för oss fattiga volontärizar. Så nu har vi shoppat och kan säga att det var lite vingligt hem på cykeln när den var lastad med 5 kg potatis men både jag och potatisen tog oss hem. Sen så lyckades killen bakom paprikorna och squasen lista ut att jag var svensk, även fast jag bara pratade engelska med Zsu och Gloria som var med. Mystiskt, men svenskar har ju en förmåga att låta väldigt svenska när de pratar engelska.

Zsu och Gloria!
Färska jordgubbar i September!
Zsu och våra potatisar som snart ska gå en varmt öde tillmötes! (Vi ska koka dem...)

Sinterklaaus

Angående gårdagens diskussion och provsmakning av jultomtens släddragande djur så ska jag nu visa vad jag bor granne med.
Nämligen Sinterklaausmuseum här i Zwolle!

Jultomtens djur

Idag hade vi svensk afton här i huset, eller ja, svensk middag i alla fall. på menyn stod köttbullar med kokt potatis, brunsås och lingonsylt och så kanelbullar till efterrätt. Jag hade även lite annat smått och gått att bjuda på. Kötbullarna var egentligen inget nytt eftersom de flesta redan ätit det på IKEA, men jag hävdade starkt att mina var hemgjorde och inte massproducerade för IKEA. Och jag tror det gick hem, för all åt och var glada. Och sen så var det ju farmors lingonsylt vilket gjorde det ännu bättre.
Men för att försvenska det hela lite så hade jag även med knäckebröd, Kalles Kaviar och torkat renkött. För det första så ska jag berätta att fransmän absolut inte kan uttala ordet "knäckebröd" även om de försöker i en kvart. Och kaviarn är nya hitten här i huset! Så om du inte har något att göra så kan du alltid börja importera Kalles Kaviar till Holland, jag tror det kommer slå! Och så var det ju det där med renköttet. Jag drog hela historien om Samer, Kiruna och renskötsel men för att få alla att först åvad de var de smakade på så fick jag förklara det som Jultomtens djur, alltså sådana som drar hans släde. När jag uttalade de orden spred sig chocken över gruppen om att de just proppat i sig kött av detta arma djur, men jag såg minsann på deras miner att de gillade det. AHA, där fick jag dem allt! Men kvällen var uppskattad, och jag känner att jag kommer på baka mycket kanelbullar framöver.

Och tack för kortet farmor! Det kom fram så alltså stämmer adressen jag skrev här på bloggen. Men du vet att jag har svårt för din handstil, så nästa gång? Och jag har faktiskt postat ett brev till dig idag, så håll utkik!

Uniboll

Idag har vi avverkat näst sport på listan, och dagen till ära var det innebandy på schemat!
Platsen för övningen var Wiendesheim, universitetet här i Zwolle. Denna vecka är det nämligen pröva-på vecka på universitetets alla sporter så vi tog chansen och cyklade dit. När vi väl hittat rätt sal så förklarade vi att ingen av oss pratar holländska men det verkade inte riktigt gå fram, för sedan satte ledaren igång och prata, och detta på holländska. Det jag uppfattade var ungefär att man inte fick ha hög klubba men stoppa bollen med foten. Och sen var det match som gällde, fram och tillbaka hit och dit i en timme. Även om jag inte förstod ett ord av vad de sa så kan ett leende eller skratt förklara mycket. Men jag kanske skrek lite för mycket, och slogs lite för mycket men det är bara för att jag är van att spela med RT07, och då är det hårda puckar som gäller.


Zumba -SI!

Nu har jag hittat Hollands svar till Friskis&Svettis, det är minsann inte bara vi svenskar som gillar att hoppa runt till musik. I Holland är det dock kallat "Zumba". Det finns överallt i detta land, varje fintesscenter har minst två klasser om dagen i denna rörelsekombination. Jag, Gloria och Zuzanna var idag på vårt första Zumbapass och det var minsann en upplevelse. Zumba är lite som dans, fast inte lika graciöst och man ska skaka på allt som man kan skaka på och gärna snurra runt samtidigt. Men det var faktiskt kul, om inte lite svettigt. Och jag tror att ledaren märkte att jag var hårt skolad i Friskis&Svettis hårda skola för när jag viftade på som mest med ett leende på läpparna kom hon fram och gjorde tummen upp! Så vi får se, jag kanske är en mästare på Zumba om några månader, eller så har jag fortfarande inte lärt mig koordinera min kropp och viftar bara åt alla håll samtidigt.

HET DAK

Här har vi huset, vårat hem, mer kallat HET DAK.
Den sista bilden är på Monasteryt, lång där uppe har jag min säng och det är riktigt fint.
NU har ni förhoppningsvis fått en bild av vars jag bor, men om det ska bli på riktigt så krävs ett besök!

Wounderwall

Lady Gaga sitter på min vägg och blickar ut över mig!
Hon är den ända människan som kan sälja soundet "Ra-ra-ro-mama, Gaga-oh-lala" så hon förtjänar det!
...liksom andra nära och kära!
Om du vill hamna på min vägg, bara skicka ned något som kan sättas upp med häftmassa (annars var vänlig skicka med upphägningsanordning) så lovar jag dig en plats på denna ärofyllda vägg. Och uppdatering av väggen blir det när något anländer...så börja skicka!

Trotjänare

Nu befinner sig jag och min nya vän i mitt rum. Vi blev riktigt tajta på vägen mellan huset och min säng, jag sover nämligen inte i huset utan har ett rum i Monasteryt. Det är inte alla som får bo i ett sånt som till och med är 110 år gammalt så jag känner mig riktigt privilegierad. Men i alla fall, precis när jag skulle ge mig iväg så bestämde sig himmlen för att öppna sig och inte för att ta emot mig utan för att vräka ner H2O i flytande form på mig. Det var då jag insåg vilken bra vän jag skaffat mig och jag tror vi kommer skapa starka vänskapsband under dessa 10 månader.
Låt mig presentera min trotjänare Barbro:

it´s raining water.... HALLELULJA!

Nu är det såhär att det faktiskt har regnat varje dag sedan jag kom hit. Det vill säga 5 dagar. Det öser inte ner hela tiden men det hänger i luften och för det mesta så blir man blöt när man går ut. Vi har fått höra att vi ska vänja oss, för oftast så regnar det i Holland. Men det finns hopp om att sommaren kommer bli solig och fin, synd bara att projektet är slut i Juli. Men med paraplyet i högsta hugg så gör inte lite vatten så mycket för det finns så mycket mer att se!

Ikväll ska vi röra på våra massor på gymmet som ligger på samma gata som vårat hus. Hela September är det gratis så vi ska passa på, ikväll är det Zumba fitness som står på schemat!

Zweden?

Idag har det skett, nu är det konstaterat att världen inte är så stor så stor som man kan tro. Det var nämligen såhär att när jag skulle till huset efter att hämtat en sak på mitt rum så mötte jag en man i trädgården som anmärkte att jag gick så snabbt. Jag skyllde på regnet och han sa att jag skulle ta och vänja mig, vilket jag redan gjort efter 4 dagar av regn. Men sen så kom vi in på Sverige och jag frågade om han hade varit där någon gång. Han brast upp i ett leende och berätta stolt att han brukar försöka att åka till Sverige varje år för att vandra i fjällen. Och om man vandrar i fjällen i Sverige så har man ganska troligt passerat Kiruna, vilket han mycket väl hade gjort. Så Kiruna är inte längre bort än en man i trädgården, det känns bra att veta.

Min brevlåda bor här

Nu är det såhär att jag faktiskt har ett brevinkast, så brav och paket välkomnas! Än så länge är jag vid liv, men kanske lite nödproviant kan behövas någon dag. Jag hör av mig när det närmar sig...
Min adress (förhoppningsvis)
Sara Hansson
Het Dak
Assendorperstraat 78 A
8012 CB Zwolle
Nederland

Hojjar runt i Svålet!

Idag så har jag blivit holländare på riktigt, jag har fått en cykel så nu är jag komplett som holländare. Jag och mina volontärizar fick alla en varsin cykel som vi ska ta hand om nu under vår tid här. Min cykel är blå och jag har även inhandlat ett ringklocka med hjärtan på, bild kommer!

Sen så är det här med cykling en ganska stor del av Holland. Alla äger minst två cyklar var, en för stadskörning och en för att träna med. Och det ska tilläggas att alla cyklar är väldigt fina och välskötta. Det är status att ha en fin cykel, har faktiskt inte sett än ända skruttig cykel än så länge. Och man cyklar vart man än ska, om det så är skola, jobb eller till krogen. Och för att kunna lyssna på musik samtidigt som man cyklar så sätter man fast stereon på pakethållaren och drar upp volymen på max, då har man en riktig discocykel! Och när man skjutsar någon på pakethållaren så gränslar den personen inte utan man sitter damsadel. Det gäller såväl tjejer som killar. Och om man är tillsammans med någon så kan man ju inte hålla hand när man cyklar, så istället håller den ena parten sin hand på den andras armbåge. Ganska sött, men det är nog allt lite vingligt. Och nu ska alltså jag ge mig ut i denna värld av cyklar, hoff... Kan ju se om jag fortfarande lever om en vecka!

Dutch?

Mitt Spotify pratade precis holländska med mig, läskigt!

Ska tillägga att ingen av mina volontärvänner visste vad Spotify var. Därför ska jag nu under dessa 10 månader upplysa dem om Spotify´s storhet så att de inte kommer klara sig utan det när projektet är slut. MOHAHA!

Sundays are the same

Idag har det varit söndag. Söndag betyder lugn dag, så även i Holland. Allt är stängt förutom ett franskt bageri, de kanske tror att de är i Frankrike... Så därför har vi ägnat dagen åt att slappa, datanörda oss, försöka skypea med våra hemland och ätit pizza. Alltså kan man konstatera att söndagar är desamma Europa över, alltså ganska lugna.

Imorgon ska vi få våra cyklar och även en lektion i hur man cyklar i Holland, det kan bli en upplevelse ska jag säga dig!
Ile, Simon, Jag, Zuzanna, Zsu och Gloria!

pppp PICTURES!

Okej, håll i er riktigt ordentligt nu för nu ska ni få bevittna mina otroligt fina foton från de första dagarna här i det nedre landet!
Avfärd, min packning och jag!
Det närmade sig, 09.05 lyfte jag mot Amsterdam.
Sas och jag är bra kombinationer!
Kanske lite tungt?
Egentligen var det 25 kg men när jag berättade min livshistoria för tanten i disken så skrev hon 23, som är det nya viktgränsen, och pep sedan något om att jag borde tänka på vikten tills nästa gång.
och här har vi dem, mina volontärkompisar! Här på upptäcktsfärd i Zwolle, och det otroliga var att vi hittade hem!
Och jag är inte den enda svensken i stan, Björn Borg verkar också hänga här!
Lite bilder från vårat hus!

Sa någon Svappavaara?

Imorse när Josephina ocj Anne-Mieke kom till huset, dessa är våra två chefer, så hade det med sig en karta över Europa. Här skulle vi då kunna peka på vars i landet vi är ifrån och så att alla skulle få sig en uppfattning om vart allting låg. Jag som elitorienterare blev genast glad och kollade in kartan direkt. Hittar Sverige, hittar Sundsvall och sen, när jag ska lokalisera Kiruna i Sveriges ände så hittar jag..... SVAPPAVAARA?!? Enligt Wikipedia har Svappis 394 invånare, och jag som faktiskt åkt igenom denna metropol några gånger vet att det inte är värd att sätta ut på en Europakarta. Det ska tilläggas att Kiruna inte var utritat på kartan. Kiruna med sina 18 000 invånare och underbara atmosfär fick inte vara med, men det fick Svappis? GALET! Men det är mycket som är galet här i Holland, inte bara Europakartorna.


24 timmar

Jag har så mycket att berätta, så mycket som jag vill tala om så jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Om jag bara skulle skriva så skulle allt komma ut i en ända röra och ingen skulle förstå någonting, och absolut inte jag. SÅ därför tar jag nu en sak i taget, första anhalten blir frukost.

Idag så åt jag en skiva formfranska med smör och chokladströssel på till frukost. Vad hände med ost och skinka? Det exsisterade inte i vårat hus i alla fall så då var det bara att göra som Holländarna gör och lägga strössel på mackan. Men imorgon är det jag som äter både skinka och ost, på mörkt bröd, för det har jag minsann sett till att vi har inhandlat idag.
Sen så har det kanske blivit så lyckligt att jag hamnat i ett land som kanske har filmjölk. Anne-Mike kom idag med något som kallas Kerne Melk, vi frågade vad det var men fick inte någon vidare bra förklaring. Sen luktade jag på det och det luktar lika ljuvligt som lättfilen i Sverige. Det ska dock påpekas att jag imorse ville ha lite mjölk i mitt te och hällde då i en skvätt av denna kerne melk, när jag kollade ner i muggen några sekunder senare flöt det runt små vita klumpar. Alltså är denna kerne melk ingen vanlig mjölk, imorgon blir det upp till bevis för den påstådda filmjölken till frukost.

Direkt från Svålet

JAG LEVER. JAG ANDAS. JAG RÖR PÅ MINA PHALANGER.
Alltså behöver ni inte vara oroliga för mitt välbefinnande då det är på topp!
Men dock så är min energi på botten så därför ska jag nu gå och lägga mig och sova här i min säng i Holland för att vakna upp till en ny dag imorgon, och då ska ni få höra allt som jag hittills upplevt och lite till!

Launch

3, 2, 1.... LIFTOFF!

Nu är det nära. Väskan väger 22 kg, handbagaget är packat, mackan är bredd och kl18.08 avgår tåget mot Arlanda. Sedan imorgon runt 9-tiden lyfter planet och jag blir Hassan i Holland på riktigt.
Nästa gång det finns något nytt att läsa här kommer det vara direkt från tulipanernas land, så håll utkik!

Jag räknar kilon, hekton och gram

Imorgon beger jag mig mot Arlanda, och ddet betyder att min väska måste vara packad och klar. Därför har jag ägnat denna kväll åt att få plats med så mycket som möjligt i min kappsäck. Sen är det ju såhär att det finns en viktgräns, 20 kg får väskan väga. När jag packat i och ur ett antal gånger, och detta med hjälp av min vän Malin som var med mig via Skype, så var det dags att plocka fram vågen och baxa upp väskan där. Jag hade fjärilar i magen och kände handsvetten komma de sekunder innan jag kunde läsa av vad den visade. Och, efter ett djupt andetag, kollade jag mot visaren, OCH DEN VISAR BARA 15 KG! Kände hur allt släppte och mitt liv blev plötsligt mycket lättare. Dock så blev jag snabbt påmind om att jag ännu inte packad ned necesären, nagellacken, hårfönen, armbanden och lingonsylten som min farmor kokat till mig. Så imorgon kommer nog min väska väga 20 kg. Men inatt kommer jag i alla fall kunna sova gott, i vetskap av att min väska bara väger 15 kg i nuläget.

INNAN; 0 KG


EFTER: 15 KG


UNDER; MASSA KG ÖVERALLT!

Inside information

Idag så har jag träffat Lotte. Hon är en holländsk volontär här i Sundsvall och idag har hon lärt mig allt som är värt att veta om mitt blivande hem. Eller allt, så mycket man kan berätta över en "svensk fika". Jag fick lära mig att holländare gillar att mosa sin mat, att det inte finns tulipaner överallt jämt och att de firar en högtid den 6:e December, så kommer en man i konstig hatt och delar ut presenter till alla barn. Hoppas att jag räknas som barn i Holland!

Men jag tycker Holland verkar som ett riktigt bra land, och jag tror att jag kommer trivas där! För jag har i alla fall träffat en riktigt trevlig holländare, så nu har jag förhoppningar om att alla kommer vara som Lotte, HOPPAS!

Salt liquorice

Idag har jag inhandlat saltlakrits som jag ska ta med mig till det nedre landet och dela med mig av till de andra volontärerna och nederländarna. Om jag inte hinner äta upp det först, MOHAHA!

(res)FEBER

Nu är det 4 dagar tills tåget mot Arlanda går. Det är nu jag borde skriva packlista, tvätta kläder och umgås med folk men jag ligger hemma i soffan och kollar på Top Model 5. Varför denna sysselsättning? Jo, för att febern har slagit till! Men det är sånt som händer, och bättre nu än om 5 dagar då jag är i ett annat land.

Men jag kan inte låta bli att tänka på allt som ska med, och allt som inte kommer att få plats. För 20 kg är inte mycket när man ska packa ned hela sitt liv, 8 kg handbagage är ännu mindre. Men jag ska lyckas, även om jag får ha tre par byxor på mig när jag flyger och fyra tröjor. Men jag ska klara mig på 20 kg!

Efter ett 8 meters fall


Ensiffrigt

9 dagar. Nu börjar det att brännas!

Än så länge har jag på min packlista:
- En anka vid namn Sune
- 2 fotoalbum
- SALTLAKRITS!
- Lite torkad ren
- 7 par skor
Tror ni att man behöver kläder i Holland?



Jag vill åka nu,nu,nu! 
Men har inte så mycket kvar på schemat innan jag drar, ska träffa vännerna en sista gång och även en äkta Holländare vid namn Lotte. Hon är här i Sundsvall som volontär på Kvartersteatern så på måndag ska vi träffas och ta en svensk fika, härligt!

RSS 2.0