Skohyllan Sundsvall?

Igår vid middagen så satt vi alla i harmoni och pratade om våra länder och städer. Vi pratade  om skillnader och likheter och efter ett tag när jag babblat på om svenska försvarsmakten så yttrar sig Ile:
"Vad var det din hemstad hette nu igen, det är så svårt med de svenska stadsnamnen. Var det IKEA?"
Tystnaden spred sig runt bordet innan skrattet intog våra läppar och alla utom Ile var roade av situationen. Han har nog blivit lite förvirrad av allt prat om Sundsvall, Kiruna och såklart IKEA. SÅ då var det bara att förklara att min hemstad inte var IKEA, men att jag många gånger legat i sängarna i affären och önskat att jag också kunde köra min säng upp och ned.

Knoflook

I vår supermarket så får man lotter för varje 10 Euro man handlar för. Vi är stamkunder så vi har fått ganska många av dessa lotter. Priser som man kan vinna är till exempel en övernattning på hotel, en bil och ett rött kylskåp. Och idag när det regnade som mest skrapade vi en av dessa lottar och gissa vad, det var en vinst! Och inte vilken vinst som helst, utan en knoflookbaguette på 175 gram. Denna händelse fick nästan solen att kika fram när vi begav oss mot affären för att hämta ut vår baugette.

GULYÀS!

Idag har jag ätit gulashsoppa till middag. Och inte en sån där när man öppnar en burk och värmer innehållet i en kastrull. Utan en sån där som ska koka i 2 timmar på spisen och som är gjord på hemmagjort paprikapulver som färgen av en brandbil. Och jag ska säga er att det var riktigt underbart gott! Äkta ungersk gulash gjord av våran ungrare i huset, Zsu. Och jag tror minsann att jag kommer tvinga henne att göra en repris!

För övrigt så måste jag fråga om någon känner till landet Myanmar? Ile pratade om detta land för några dagar sedan, och även Zsu var inne i diskussionen. Och jag som är lite geografinörd kände mig så dum när jag inte hade en aning om detta land. Jag hade inte en aning tills jag googlade på det hela och fick reda på att det var Burma som alla pratade om. Burma är minsann känt som Myanmar i andra länder, lägg det på minnet!

Ankomsthall

Nu har jag bokat flygbiljetter från Schipol till Arlanda över jul. Så i år ska jag också få mig en vit jul med Kalle Anka på tv. Den 17 December kl 20.00 landar jag på Arlanda, sedan ska jag bara hämta upp mitt bagage innan jag går ut till ankomsthallen. Då är ni välkomna att stå där med blommor och plakat, och krama mig tills jag går sönder. Annars så går det bra att träffa mig i Sundsvall också, eller någon annan stans i Sverige. Så ni behöver inte känna er tvingade att komma till Arlanda.

IAMSTERDAM

Helgen spenderades som sagt i Amsterdam, och eftersom jag skriver detta nu så är jag fortfarande vid liv. Och jag kan ju bara påpeka att om man åker till Amsterdam så är risken för att dö största av en spårvagn och inget annat som nu kan finnas i Amsterdam. För spårvagnarna kör nämligen mitt på gågatorna och tyst attackerar de bakifrån, jag var säkert nära döden fem gånger på grund av denna.

Men om man bortser från dess hemska saker så är Amsterdam underbart. I denna stad kan man minsann hitta allt och lite till, så hur kan man inte älska det? Dock så är det väldigt svårt att hitta holländska människor i denna stad, jag har inte hört mycket holländska under denna helg.
Vi ägnade helgen åt att vandra runt, besöka Anne Frank-museet som är beläget i huset där hennes familj gömde sig, vara på CD-realesparty (låter mer fancy än det var, men bandet var grymt!) och även besöka NEMO Science museum. Detta var som ett TomTits, fast många gånger större och på 5 våningar! Paradiset för en sån som mig, och Amsterdams alla sjuåringar men vi kom bra överrens. Vi träffade också på volontärerna som vi mötte i Arnhem och det var ett kärt återseende.
Det ska tilläggas att vädret aldrig slutar att förundra. Under söndagen hann jag med att uppleva sol, moln, vind, hagel och naturligtvis regn. Men lika glad för de är vi, för vi var ju faktiskt i Amsterdam.
Det ska tilläggas att min kamera inte ville leva längre än 40 minuter i denna stad, så på fotofronten blev det glest men jag kan bjuda på några mulna bilder.
Grönt tåg!
Jag lovar, jag var i Amsterdam!
Happy Zsu in Amsterdam!
Och här har vi då Hollands motsvarighet till Ånga! Inga kommentarer...
Men till Amsterdam lär jag återvända, och då hoppas jag på sol!

4736160 minuter

Den senaste kvarten har jag ägnat åt att räkna ut hur många arbetsdagar min mor har kvar innan hon går i pension. Detta efter lite diskutioner på fejjan angående nedräkningar till både julafton och studenten. Så då var det bara att ta tag i utmaningen och börja räkna. Och det var faktiskt riktigt kul. Även om det inte riktigt var på samma nivå som intergraler och derivator. Och jag måste ju bara påpeka att kalkylatorn på mobiltelefonen inte kan möta sig med min älskade gröna klump! Och om ni är intresserade så kan jag meddela att hon har 3289 dagar kvar att slita innan hon kan köpa hund och flytta till Mallorca under vintern.
Efter detta inlägg kanske jag ska tillägga att jag åker till Amsterdam imorgon och stannar över tills söndagen. Så imorgon är jag inte tillgänglig för att räkna ut saker, bara så att ni vet.

vierenzestig

Idag är det 64 dagar kvar till julafton. Så därför tänkte jag att jag skulle ägna detta inlägg till julen. Som de flesta mer eller mindre vet så tycker jag ju julen är något av det bästa som finns, och jag vet att många svenskar håller med mig.

Men nu när jag fått lite europaperspektiv på det hela så har jag insett att julen inte är den samma överallt.
DATUM - När ska man egentligen fira jul? 24 är det heliga datumet i Sverige, men i de flesta andra länder så är det 25:e som är dagen då familjer umgås även en det smygstartar lite den 24. MEN i Makedonien firar man jul den 7 Januari. När jag fick höra det av Ile igår höll jag på att ramla av stolen. Men det är den ortodoxa versionen och det var den 7 Januari som de tre vise männen kom fram till jesubarnet. Så Europa är inte ens enade vilket datum man ska fira jul.

JULTOMTEN - När jag skulle förklara att vi har jultomte i Sverige så uttryckte jag mig med orden "Santa Claus" och jag höll nästan på att bli mördad. Kommentarerna haglade och de undrade hur vi kunde ha något så amerikanskt. Så då var det bara att försöka förklara att Jultomten bor på Nordpolen (i vissa fall Rovaneimi) och är en blandning mellan gårdstomten och St Nicolaus, en trevlig man som kommer med julklappar och äter gröt. De flesta firar jul utan tomte då de anser att det är för amerikanskt och de har ju Sinterklaas i början av december som kommer med klapparna.
KLAPPARNA - Vi får våra klappar av jultomten på julafton. I Holland så får man klapparna av Sinterklaas den 5 December och inga klappar på julafton. Även i andra Europeiska länder så är det lite hit och dit med klapparna.
LEDIGHETEN - I Sverige är julen helig och de flesta är lediga minst en dag innan den stora dagen och skolorna sluter även tidigare. Alla håller inte riktigt med om denna heliga dag så de jobbar halvdag istället. På julafton?! Då har de ju ingen tid att klämma på klapparna eller garnera skinkan!
Så slutsatsen är ju att alla gör lite på sitt sätt, men jul förblir alltid jul på vilket sätt man än gör det!

Lycka!

Blev taggad på denna bilden här om dagen, och vad ska man säga, jag måste ju bara älska det!
Det sägs att en bild kan säga mer än tusen ord, och denna bild kan beskriva hela min student.
Så fort jag ser bilden sprider sig ett fånigt leende över mina läppar och mina ögon börjar att gnistra. Alla minnen från denna dag spelas än en gång upp och jag kan inte annat än längta tillbaka till denna dag, denna plats och alla dessa människor. Det har pratas om att spola tillbaka tiden och göra en repris, men tills vi lyckas med det kan man alltid kolla på denna bild och drömma sig tillbaka.

Ompa Ompa

Om ni inte riktigt har hajjat när jag snackat om "Jo-de-la-ho-hi" och "Ompa Ompa" musik så kan ni ju ta och lyssna på det här. Då kommer paletten att falla ned. Och man kan ju inte annat än att älska denna låt. Och all holländsk musik. För det mesta är faktiskt lite klämkäckt som detta. Så tryck på play och börja joddla nu!

Flytande hus

Idag har jag varit och hälsat på min mentorfamilj. Familjen Van Gelder är minsann deras namn och de är inte som alla andra, för de bor nämligen på en husbåt. Först var jag lite orolig för att det skulle vara sjögång där inne, men när jag klev in genom dörren så var det som att komma in i vilken lägenhet som helst. De hade kök, vardagsrum, sovrum och badrum. Men såklart var ju inte allt som i en lägenhet. När dotterns kompis kom förbi för att leka så kom hon inte in genom dörren utan inklivandes från bryggan. Hennes far hade nämligen skjutsat henne i båten. Jag fick mig även en båttur, när jag skulle tillbaka till huset så blev det inte bil utan båt. Lite annorlunda, men jag gillar det!
Och jag hoppas att de gillade mig också. Men de var lite förvånade över vart jag bott de senaste tre åren, att solen inte går upp på vintern och att det är norrsken. Om två veckor ska vi ses igen, och då hoppas jag att jag kan glänsa lite mer med mina spåkkunskaper.
Och gårkvällen måste också få nämnas, riktigt trevligt! Carline kom över på middag och sedan blev hon kvar för att lyssna på holländs musik, översätta ett holländskt TP åt oss och prata holländsk politik. En riktigt bra lördagskväll!

Kulturhassan smyger sig fram igen!

Idag är det Zaterdag här i Svålet. Och jag förutsätter att ni har samma dag i ert land, annars är det något som är knasigt.

Idag har vi varit och inhandlat grönsaker på marknaden och även varit på museum. Kulturhassan smyger sig minsann fram och tyckte att det var jättetrevligt att fördriva eftermiddagen på ett museum här i staden. 
En kulturbild från en sommardag i Kiruna! (kolla in snöhögen!)

Sen har jag faktiskt cyklat om en holländare också. Första gången under mina 5 veckor här! Måste jag skriva att holländaren max var 4 år och inte var längre än 99 centimeter? Men storleken har ju ingen betydelse, så det var en holländare. Det ska tilläggas att holländarnas genomsnittshastighet när de cyklar är 25 km/h. Det tycker en svensk som jag är ganska snabbt och vill hellre glida fram i max 10 km/h och njuta av landskapet. Har lite att jobba med på cyklingsfronten men i sommar får ni se upp, cykelsemester med mig blir hårt!
Nu ska vi invänta våran middagsgäst och sedan är det dags för Zsus kyckling, MUMU!

det här är inte ett iskallt IKEA-land

Bloggandet går inte så bra just nu, inte lika bra som jag kunde önska. Kanske beror det på att man börjar komma in i vardagen och allt mer vänja sig vid detta liv. Men kan man verkligen vänja sig vid strössel till frukost efter att levt 18 år i filmjölkens förlovade land? Det kommer nog ta ett tag innan man accepterar allt skillnader men omöjligt är det inte. Men fortfarande så jämför man allt med hur det är i Sverige. Om det är bättre eller sämre beror ju på, men själva saken att jämföra är nog inte så bra. För det här är inte Sverige, så varför skulle det då vara som Sverige? Det här är ett helt annat land. Det här är Holland.

Jag har varit långt borta förut. Jag spenderade min gymnasietid i Kiruna, och Kiruna ligger minsann inte runt hörnet. Men Kiruna var inte ett annat land, även om många skulle säga det. Man kunde fortfarande hitta pärlsocker i affären och förstå vad någon ropade till en på gatan. Man kunde ta telefonen och ringa.
Det här är ett annat land, även om mycket är som jag är van. Det är inte i Asien jag hamnat, men jag har hamnat på ett ställe 170 mil bort.
Det här är en utmaning.
Det här ska jag klara.
Imorgon ska jag till iväg till scouterna igen och på söndag ska jag hälsa på i husbåten!

Zwolle-team goes Arnhem!

Och så var jag tillbaka i verkligheten igen, efter 5 dagar av seminarium i Arnhem.
Har varit avskuren från allt som börjar på face och slutar på book men nu är jag tillbaka igen. Fast jag har faktiskt inte saknat det för mycket, kanske ska börja åka bort lite oftare?
Grejen som jag vi varit på kallas för "On Arrival Traning" och är en kurs som alla EVS volontärer måste gå. Vi var en grupp av 19 goa volontärer som ska tillbringa framtiden i Holland och nu hade vi tid att prata om våra projekt, konstiga holländare och allt annat som man kan komma på. Dagarna bestod av olika workshops, teambuilding, mat och massa kaffe såklart. Fast kaffet i Sverige är så mycket bättre, seriöst.
Och det bästa med hela träningen var att träffa alla andra volontärer som huserar på alla de möjliga platser i detta land. Så nu är har man raggat upp soffor lite här och var, nu saknas bara tågbiljetterna. Dock så var det ingen svensk på kursen, ingen norsk och inte ens en dansk så min svenska fick inte användas. Dock ska det påpekad att Maud från Frankrike faktiskt kunde några ord svenska, och jag kunde faktiskt förstå dem. Sen så har jag slagit håll på lite myter om Sverige också, men även lyckats skapa nya. Ibland önskar jag verkligen att jag inte var svensk, bara för att få se Sverige från en annan vinkel.
Hela gruppen, och 13 olika språk! Ganska fascinerande, och jag behärskar bara två av dem.
En av workshopsen var att vi skulle beskriva vårt projekt för de andra volontärerna, detta är vårat resultat. Det säger inget om vårt projekt, men desto mer om vår första månad <3
Och så lekte vi också! Sverige, jag vet att ni kommer älska denna lek. Har dock inget namn på den, men jag ska nog allt kunna klura ut ett.
Och söndag var det Lady Gaga-day! Någon som ser att vi matchar?
Men nu är vi tillbaka i Svålet och imorgon fortsätter vardagen med språklektion igen och hemläxa på det, jag hade nog kunnat stannat i Arnhem några dagar till.

Nieuw Telefoonnummer

Idag har jag minsann införskaffat mig ett holländskt telefonnummer, så nu är jag äkta holländare. Eller wanna be holländare i alla fall. Och eftersom jag bara har en telefon så kan jag inte köra dubbelt, så nu är det nya nummret som gäller till 100%

06-10682629 och om det är några svenskar som tänker använda det, så glöm inte 0031 och minus första siffran, alltså 0. NU ÖPPNAR TELEFONVÄXELN; BÖRJA RINGA!

Strawberries!

Idag så har det varit en dag då jag gjort massa viktiga saker, som t ex tagit foto, skaffat ett tåg-kort, lämnat tillbaka böcker på biblioteket, skickat kort och ätit färska jordgubbar. Det sistnämnda kanske inte är något man gör varje dag, och särskilt inte i början av Oktober men jag gjorde det minsann idag och så fort den lilla gubben kom in i min mun så kände jag solens strålar, hörde havets vågor och drömde mig tillbaka till sommaren.

Imorgon så ger vi oss volontärizar iväg till Arnhem för "On-Arrival Traning". Och vi blir minsann borta länge, inte förrens på Onsadg återvänder vi till Svålet så jag undrar minsann vad vi ska lära oss. Men förhoppningsvis så får vi leka lekar och äta mat, det är ungefär vad man brukar göra på dessa kurser, och det är helt i min smak. Är som vanligt nyfiken och förväntansfull inför frukostbuffén men eftersom detta inte är ett frukostland så ska det bli intressant att se vad som står framdukat. Och förhoppningsvis så finns det lite mer än chokladstössel att ha på mackorna. Men jag anpassar mig, så om ni äter frukost med mig på jul så vet ni vad som väntar.

Mijn fitsen zijn kaput!

..observera plural i rubriken! På ert språk så betyder det "Mina cyklar är trasiga".
Detta för att jag igår först lyckades ha sönder min egna cykel, sedan en annan cykel som jag fick låna tills vidare. Och allt detta hända på en väldigt oläglig tidpunkt, nämligen påväg till ett ganska viktigt möte. Först så blev det punktering på min cykel, bakdäcket är nog det plattaste jag skådat i mina dagar. Sen hoppade kedjan på den andra cykeln ur medan jag stod still (så det var inte mitt fel). Så nu befinner sig båda cyklarna hos Herman på lagning, han måste nog älska mig! Och Herman pratar bara holländska så jag är ganska stolt över mig själv att jag lyckades få honom att förstå vad felet vad.
Och angående det där mötet, jag tog mig dit! Och detta på Simons pakethållare. Det var en mardrömstur, lifta aldrig med en fransman! Eller skjutsa aldrig en svensk på pakethållaren kanske är ett bättre uttryck. Men jag är tacksam för att han trampade på.

IKEA-land, Volvoland, Köttbulleland

Om ni vill få er ett skratt men även en tankeställare så kan ni gå in på den här länken och begrunda.En konstnär visar här Europa ur olika länders perspektiv, intressent att se faktiskt. Och håll ett öga på Island!
http://alphadesigner.com/project-mapping-stereotypes.html

Sen så finns ju inte Europa ur Sveriges perspektiv med, vilket är lite tråkigt, men det kanske skulle se ut såhär:
NORGE: Korkade rika norrmän
FINLAND: Bastu och Vodka
RYSSLAND: Ubåtsland
ENGLAND: Envisas med vänstertafik
TYSKLAND: Bilar och Korv
HOLLAND: Knark
FRANKRIKE: Grodlår och Sniglar
ITALIEN: Pasta, Pizza och Postorder-körkort
GREKLAND: Blåa tak och vita väggar
ISLAND: Aska från Ejafjallafjöllajökul (ni vet, den där vulkanen!)

Dreft?!

I reklambreakat mellan en väldigt dålig film så dök plötsligt något bekant upp. Det tog några sekunder innan jag kopplade hela vägen upp men sen så insåg jag att det var YES-reklamen, för diskmedlet. Ni vet den där som börjar någon gång för länge sedan och går framåt i tiden med olika flaskor från olika år. Och på slutet när jag tänkte briljera för mina volontärizar och stämma in min röst med reklamrösten i ett riktigt smörigt "YEEESS" så trycker reklamrösten ur sig "Dreft". VA?!? De har stulit vårat diskmedel, och värst av allt är att de också tagit YES-gubben, den där gröna, käcka droppen av diskmedel.

Kanelbullens dag!

Idag så är det kanelbullens dag, och som svensk så har detta självklart firas med pompa och ståt. Eller i alla fall med att baka 100 bullar med mina volontärizar. Och det var riktigt kul att se dem kavla och mjöla, kände mig lite som en hemkunskapslärare när jag skrek om hur viktigt det är med mjölet och att man ska vända på degen. Men jag tror att jag lyckades riktigt bra, för bullarna smakade MUMSFILIBABA! Och så har även jag stött på problemet med ordet "lagom". Gloria frågade nämligen hur mycket socker man skulle ha på, och då blev det väldigt svårt när jag inte kunde ta hjälp av svenskans bästa ord, lagom. Så då var jag tvungen att ta den långa vägen, inte för mycket inte för lite... helt enkelt LAGOM!

Men här kommer några bilder på vara finfina kanelbullar, med en touch av Holland! (Alltså inget pärlsocker, posta ner det någon?)

Fietzen!

Vandag hebben wij fietzen!
Detta betyder på vårat språk idag har vi cyklat och det är precis vad vi har gjort! I 5 timmar var vi ute och trampade runt i trakterna kring Svålet och solen lyste på oss hela tiden, helt otroligt. Såklart så hade vi matsäck med oss, så vi kanske bara cyklade i 2 timmar och åt i 3 men jag tycker vi var duktiga ändå. Och under denna dag så har jag lyckats med:
-Sätta fast lysen och plinklocka på min cykel (Så nu är jag inte olaglig längre, känns ganska skönt och detta eftersom Simon fick böta 66 Euro här om dan för att han var olaglig)
- Cykla på motorväg (alltså vara olaglig, men det var inte så jättemånga meter)
- Fått punktering (eller väldigt lite luft i däcken, så nu ska jag sätta Herman i jobb!)
Men en riktigt mysig dag har vi haft det, och nu vet jag vad Holländare gör på söndagar, de cyklar!

I wanna stand with you on the mountain

Jag har hittat något unikt, något otroligt har jag beskådat. Det är nästan så att jag borde få Nobelpris eller så borde jag släppa en bok. För det här är stort. Mina damer och Herrar, jag har hittat en höjdkurva i Holland!
Den är inte stor, men det är stort att jag hittat en höjdkurva. Så högsta punkten i Zwolle, 2,5 meter.

Scouting

Idag har jag varit på besök på ett framtida potentiellt jobbställe. Detta var Zwolles scoutingkår. En liten stuga i skogen (de sa att den var i skogen, skogen bestod av några lövträd) och 29 ungar som sprang runt och skrek. Men det var väldigt fina ungar och jag hade det faktiskt riktigt kul när jag sprang och jagade dem i "Nederlands Leon". Och ledarna var också riktigt trevliga och hade väldigt bra ideér så det är nog ganska troligt att jag återvänder dit igen, till stugan i skogen. Och allt detta gav mig väldiga SOL-skole vibbar, jag började t ex räkna allt hela tiden och när de lekte med eld så ryckte det i mina fingrar men jag behärskade mig! DUKTIGT SARA!

RSS 2.0