Eco driving!

Idag har det regnat här i Holland.

Ibland gör det i det här landet men ända trampar jag tappert på på min cykel. Lite H2O i flytande form har ingen dött av så då gör nog inte jag det heller. Dock så finns det ett problem, bromsarna på min cykel fungerar inte när det är blött utomhus.

Så varje gång jag cyklar när det regnar blir det lite spänning i vardagen. Då är det som att cykla med sitt liv på pakethållaren, om det smäller så smäller det stort.

Men jag har utvecklat en ny egenskap tack vare detta. Idag cyklade jag 15 minuter i stadstrafik utan att bromsa, stolt tjej!

Jag kallar det Eco driving, att köra utan att bromsa!

Vikinga schack!



En svensk viking visar hur man ska spela kubb!

Dock var jag nog överlägset sämst även fast jag nu skulle "ha det i blodet" som vissa uttryckte. Men tack vara utomordentliga lagkamrater lyckades vi vinna och jag kan fortfarande titulera mig svensk utan att behöva skämmas!

Den Amsterdamska skogen!

Jag lever! (Jag undara förövrigt hur många inlägg jag startat med den meningen, kanske för att jag har någon känsla av att jag inte klarar av saker, men som sagt, mitt hjärta slår fortfarande 65 slag i minuten eller något liknande.)

Helgen då, den var najs!

Kanske ska jag uttrycka mig lite mer utförligt eller ni kanske inte är av den nyfikna sorten som jag?

Som sagt, hårt slitande volontärer från Holland och Belgien tog semester och sammanstrålade på en camping med tält, sovsäckar och diverse andra pryttlar. Internationellt var det, Spanien, Slovenien, Slovakien, Frankrike, Tyskland, Holland, Österrike, Estland och Sverige fanns representerat!

Och jag var inte den ända svensken heller, utan en värmlänning fanns där så i helgen har det diskuterats dialekt och falukorv. Skönt med npgon som förstår vad man säger när man "joddlar" men det är ovant att prata svenska faktiskt.

Aktiviteter som vi har ägnat oss åt under helgen var bland annat:

- Återvinnings-workshop! Jag som inte äns röker har tillverkat snyggaste askfatet någonsin av en gammal Heineken-burk.

- Kubbspelade! Och som svensk så blev man ju obesegrad även om jag kanske inte var den som tillförde mest i laget. En liten rolig sak är att kubb kallas "Vikingaschack" i Tyskland. Yogi hävdar att det beror på att man inte behöver tänka, utan bara använda muskelkraft i detta uråldriga spel.

- "Vem är jag?" Ni vet det där spelet då man har lappar i pannan med olika kändiskar på, och så ska man lista ut vem man är? Det har vi spelat! Än gång blev jag Jesus, jag och Yogi dog lite tillsammans i skrattkramp då.

- Insett att toalettpapper på campingtoaletter inte är standerd i det här landet.

- Försökt  att inte frysa ihjäl under natten. Tack långkalsoner! Hur skulle mitt liv se ut utan dig?

Det var en trevlig tillställning må jag säga, alltid lika kul att beblanda sig med andra människor. Och så har man än en gång blivit lite mer internationell. Och något nytt lär man sig alltid. Och jag gillar det, det är sånt här som får mig att längta ut i världen, se mig omkring och uppleva nya saker.

Sen ska det bara nämnas att David Guetta inte är holländsk. Han är fransman. Om någon undrar!




Man ska ha husvagn!

Imorgon ska jag kampera igen!

Men denna gång är det inte med 24 små scouter utan med EVS-volontärer från hela Holland och Belgien!

Vi ska hålla till på en camping utanför Amsterdam och sen vet jag faktiskt inte så mycket mer. Det jag vet är att Yogi och jag precis har fått ihop två tält och sovsäckar så att det räcker och imorgon kl11.16 går tåget mot en helg av vildmarksliv.

Vi ber till Darwin att solen ska skina på oss i detta land som regnet älskar och att vi inte fryser ihjäl. Men vi har ju i alla fall varandra, det är alltid något.



En bild från sommarens tältning.

Då var det blött, sura strumpor i taket, myggor, triangiakök men vi hade ju i alla fall en kladdkaka!

Öka takten, sista mjölkpaketet!

Kom precis hem ifrån vårt lilla affär som ligger ungefär 200 meter från vår brevlåda (som förövrigt är ett hål i dörren), lite lagomt avstånd sådär.

Men det är en sak som vi måste reda ut och det är det här med att packa ned sina varor i kassar när man står i kassan.

I Sverige ser förloppet ut ungefär såhär:

- Du packar upp din mjölk (det ända du skulle köpa) och 11 andra varor av olika slag.
- Du placerar en sådan där pinne som ingen vet vad den heter efter dina varor. (Som förövrigt har ett nam i Holland, "Beurtbalkjes")
- Sedan står du lungt där och kollar på mellan den Homo Sapiens Sapiens som befinner sig bakom kassan blippar alla dina varor. Och eftersom du är i Sverige, pratar du inte med de andra människorna som också står i kön.
- Du betalar och tänker än en gång hur dyrt ost är, nästa vecka blir det minsann havregrynsgröt till frukost.
- Nu när du blivit lite fattigare är det bara att packa in dina byten i kassarna och vandra hemåt

I Holland är förloppet lite annorlunda, lite mer "action" så att säga:

- Först packar du upp ditt strössel till mackorna på det alldeles för korta bandet, MEN det är helt okej att bygga varuberg här. Så även om du vecko-shoppar så kan du få plats med allt på 1,5 meter. Det gäller bara att utveckla en väldigt bra "bygga berg" teknik.
- Kassörskan börjar förstöra ditt omsorgsfulla berg genom att läsa av priserna och alltid finns det något att säga.
- Och om kassörska nu inte är på hyper-dyper prathumör så pratar alltid den som står efter dig i kön, så du lär inte få står där ifred.
- Men i samma sekund som kassörskan börjar blippa dina varor, då startar jobbet för dig också. Då ska det börjas packa! Och det ska packas snabbt, vikten ska fördeles och kom förbövelen ihåg att lägga brödet på toppen. Allt detta på än gång. Ingen panik, allt på en gång!
- Sedan gäller det att betala, och billigt blev det! (Sedan dagen efter kommer man på att multiplicera med 10, då svider det lite mer).
- När betalningen är över, då ska du avlägsna dig så snabbt som möjligt. Skam om du inte hunnit packa ihop alla dina varor och måste göra det efter betalningen.

Så det här får jag brottas med, dagligen.

Men nu har jag kommit på en taktik. När jag packar upp varorna på bandet lägger jag alltid de tyngsta varorna först och efter otaliga mosade limpor har jag nu lärt mig att lägga dem sist på bandet. Men än har jag mycket att lära men kanske är det jag som börjar bygga varuberg när jag kommer till Sverige och blir utskälld av en rödklädd ICA-tant?



24 timmar!

Som jag nämnde tidigare var jag ju iväg på en helgcamp med scouterna denna helg. Eller ja, det var mer 24 timmars-kamp med allt som tillhörde.

Scouterna återfinns i åldrarna 7-10 år. Alltså åldern då man har ork att vara uppe länge, kliva upp tidigt och när man inte sova springa och skrika så mycket man kan. Jag och de andra ledarna har alla passerat 18 år, åldern då man blir trött på kvällen, måste  sova längre än till 10 på morgonen och där emellan är det helt okej att ligga i sängen och kolla på film.

Men denna helg handlade det om scouterna. Vi började kvällen med lite lekar, expriment, eldning och så var det dags att sova. Först spelades dock en omgång av varulvsmaffia. De små liven somnade runt kl 01.00 och jag något senare. Jag vaknar 08.30 brevid en sovande Yogi men resten är redan påklädda och hälften har redan hunnit äta frukost. Då var det bara att konstatera att man är gammal, eller besitter talangen att kunna sova i vilket ljud som helst.

Upp och hoppa, in med frukosten och sedan iväg på vandring. Scouterna vandrade, jag och Yogi hade hand om en station längs deras väg, charaderna. Min favorit var bubbelbad, den ska jag komma ihåg!

Lunch blev det på stranden, med isglass efteråt och de flesta barnen blötte även ned sina kroppar. Sedan återstod bara två timmar, då vi mest tog det lungt i gräset och väntade på föräldrarna.

Så var min första camp med de små liven avklarade, och det var en upplevelse.
Inte SOL-skolan precis, men nu ser man att man kan göra på andra sätt också.

Knappt en månad kvar av scouting nu, jag kommer sakna de små monstren!



Det bästa med scouting - de underbart fina gröna uniformerna!

Vörmodligen felstavat!

När man bor i ett land där osthyvlar inte hör till vardagen och filmjölk inte går att hitta i affären och desutom använder sig av ett språk som man inte är uppväxen med. Då kan det bli lite roligt ibland!

När man är så inne i att lära sig något nytt, då är det ibland så att man glömmer bort det gamla.

Ett "V" på holländska uttalas "F" och ett "W" uttalas "V". Detta är lite komplicerat om man inte är van det från början, men sjuker snabbt in.

Jag har nu fått ett tecken på att det sjunkit in. SNABBT!

Chattade med en kompis på facebook. Skulle skriva förmodligen.

Jag behöve 30 sekunder med mig själv där jag noga tänkte efter om förmodligen stavas med "V" eller "F". Det är ett tecken, snart urinvånare av Holland då.

(PS 1. och nej, jag behöve inte Google Transalate eller ring en vän för att lista ut det, Hassan kom på det aldeles själv!)

(PS 2. I rubriken stavade jag försr vörmodligen "vermodligen". Nu är det kört!)


Weekendkampje!

Nu ger jag mig iväg på övernattning med 24 små monster. (läs scouter)

Önska mig lycka till!

Åter om 24 timmar!

SNEL HEST!

Idag har jag befunnit mig på en rygg av en häst.

I hela 20 minuter.

Det är över 11 år sedan som jag senast befann mig i den situationen, så lite ringrostig var man allt. Men tygelgreppet fanns fortfarande kvar i ryggmärgen.

Och jag höl mig kvar hela tiden. Överlevde även 200 meter i trav. BRA GJORT!



Idag har jag även fått en väldigt fin teckning av Hanna. Den sitter nu på väggen i mitt rum.

Hon har daglig verksamhet på stallet, och hennes komentarer gör att man ramlar av stolen av skratt. Jag har nog inte träffat en människa som är så rätt på, komisk och underbar som hon är.

Hon har t ex bjudit in sig själv till mitt och Jonathans bröllop, som inte ens vi visste exsisterade.

Hon har även redan kommit på vad hon ska ge oss i bröllopspresent.

Det kallar jag driven människa!




Kamp Vught - En gång hände det här

Idag har vi besökt Kamp Vught.

Det är ett koncentrationsläger från andra världskriget som ligger beläget i södra Holland.
Mellan 1942 till sommaren 1943 hade lägrets passerats av över 31 000 människor som enligt nazisternas filosofi inte passade in i vårt samhälle.

Kamp Vught var inget utrotningsläger. Det var ett genomfartsläger och även ett läger för de som blivit ihopkopplade med motståndsrörelsen. De flesta människor som någonsin befann sig innanför murarna på Kamp Vught skickades med tåg till Auschwitz-Birkenau och Bergen-Blesen för att förintas. Men de som var ihopkopplade med motståndsrörelsen fick istället vandra ut i skogen bredvis lägret och blev nedskjutna. Över 700 man sköt man ned, mitt framför ögonen på varandra.

Man skickade även iväg 1800 barn, den yngsta inte äldre än 6 månader , bort från sina föräldrar till ett så kallat "arbetsläger för barn". Lägret exsisterade inte, det var bara något man hittade på för att lugna föräldrarna. Utan barnen skickades direkt till döden.

Det är inte lika gripande som Auschwitz, för lika mycket finns inte bevarat. Och det var inte heller ett utrotningsläger utan ett väntrum, ett väntrum på döden. Men ändå ligger den dova stämmningen över platsen. Stämningen som säger att här har människor skrikit, gråtit, förbarmat sig över orättvisor, frågat sig varför, förlorat hopper och dött.

Idag ligger det en pitoresk by i närheten, i skogen bredvid är det populärt att ta en joggingtur och ett sjukhus ligger på det gamla området av lägret. Man lever helt enkelt vidare.

Men man kommer alltid att komma ihåg.
Man kommer att komma ihåg vad som hände.
Man kommer komma ihåg hur många människor som fick lida, för att de ansågs som mindre värda.
Man kommer komma ihåg att man ordnade människor efter ras.
Man kommer att komma ihåg att vissa var accepterade, andra inte.
Man kommer att komma ihåg.

Men det är viktigt att komma ihåg sin historia, och lära av den. Att lära av historia gör att man lär för framtiden. Att man lär vad man inte ska göra igen.

"To build up a future, you have to know the past"
   - Otto Frank, far till Anne Frank.


"You´r a freaking forest!"

Man måste ju bara älska språk!

Varje vecka ska jag skriva dagbok på holländska som min lärare rättar varje vecka, och så är det bara att kolla tillbaka och lära av sina misstag.

Citerat från min dagbok:

"Vandaag ben ik bos.
 Ik ben bos op mijzelf.
 Ik ben bos omdat..."

All gramatik är utomordentligt bra och så även ordföljden men så var det de här med stavning.
Översättningen av detta utdrag lyder:

"Idag är jag skog.
 Jag är en skog på mig själv.
 Jag är en skog för att...."

Det jag försökte förklara var inte det att jag består av granar och tallar utan att jag var arg.

Arg på holländska stavas "boos" och inte "bos" vilket jag nu har lärt mig.

Men jag gav i alla fall Yogi ett gott skratt, som nu är lycklig sambo med en hel skog. Vilken tur man kan ha ibland.



Jag, med mig själv.
Lite schizofreni-varning om man är en hel skog.

Ett år till nästa gång!

Igår var det Eurovision, och naturligtvis satt vi alla klistrade framför tv:n. Fem länder fanns representerade i huset, men bara 4 var med och tävlade. Och för att skryta lite så fick Sverige bästa placeringen av dem alla.

Men jag har en teori. Att röstningen var uppgjord.
För både Holland, Frankrike, Slovakien och Österrike gav Sverige 10 poäng om jag inte missminner mig.

KOPPLERI!

Så för att bevara husfreden i vårt lilla hus gav alla dessa länder Sverige 10 poöng!

Men jag gråter väl inte för det!

...Även om Moldavien var klart bäst!

GO MOLDAVIEN!


Always show the best side

FB: Ulla Hansson har precis taggat ett foto av dig!



Charmigt mamma, charmigt!

Har förövrigt något att säga,

GRATTIS PÅ NAMNSDAGEN FARMOR!


Stukaturer, blåa koppar och tulipaner!

Nu ska jag göra comeback igen!

Känner att jag gör det nästan varje vecka, med det är väl så de gamla avdankade kändisarna också gör?

De seanste dagarna har min mor befunnit sig här i Svålet hos mig. Hom har lärt mig fina ord som t ex "stukatur" och "snorkel". Vi har ätit glass, upptäckt Delft, förvirrat oss bland tulipaner på Keukenhof och räknat holländska konduktörer.

Vi har haft det riktigt bra, och här kommer lite bilder:

Delft 8/5

       

         


Keukenhof 10/5

    

     


Så nu har jag betat av blått porslin och tulpaner, mer och mer holländsk för varje dag!


Tiden går, och enligt mina beräkningar befinner jag mig i Sverige om 2 månader. Läskigt när man tänker på det, men innan dess ska mycket hinnas med! Det som kommer närmast är camping i Amsterdam tillsammans med alla EVS-volontärer från Holland, Belgien och Luxemburg. Det ser vi fram emot!

Bevrijdingsfestival 2011

Igår hängde jag på festival.



Och jag hängde inte själv heller, utan ungefär 16,000 andra människor också.
Den 5 Maj varje år är det bevrijdingsdag i Holland. Då firar man att man blev fri från tyskarna i andra världskriget och varje province i Holland har sin egen festival.

Och jag ska upplysa om att festivalen i Zwolle är den största i hela landet och anordnas varje år i våran park som ligger på 200 meters avstånd. Ska meddela att det var väldigt praktiskt då man ville gå på toaletten, och då en riktigt toalett och inte en baja-maja historia.

Annars var det en riktigt bra dag, först gjorde vi lite nytta, sedan spatserade vi runt, diggade till Ilse DeLange som är hollands motsvarighet till Sanna Nielsen men en mycket bättre än. Sockervadds åt, en öl dracks och kort togs.

      

      

     

TUMMEN UPP FÖR BRAIGA DAGEN!

Family!



You make me smile guys <3

QUEENS DAY!



I lördags var det 30 April.

Den dagen är känd som Queens day i Holland. Denna dagen firar man drottningen, för att hennes mamma är född på detta datum.

Dock är hennes födelsedag mer än ursäkt för att få klä sig i orangea kläder och måla hollands flaggor i ansiktet.

Men Queens day är alltså dagen då Holland goes oranget, människor överallt, och en dag av party!

Jag, Sas, Yogi, Zuzka och Simon begav oss till Amsterdam för att uppleva dagen på riktigt. Och det gjorde vi. Det är för stort för att förklara så jag tror bilderna får tala för sig själva. Men det var stort, riktigt stort!


ORANGE SÅKLART!

     

     

Hela Amsterdam bubblade för en dag, människor överallt och stämningen var på topp. Men efter en dag då hundratusentals människor invaderat stan för fest så blir det ju lite städning också. Att ta sig fram på Amsterdams gator klockan ett på natten var inte det lättaste, och det berodde inte på att det var mycket folk utan att det var mycket skräp.



Börja sopa!

Och imorgon väntar festival. Över 10.000 besökare väntas och grejjen är att festival tar plats i parken som ligger cirka 200 meter från våran ytterdörr, här snackar vi gångavstånd!

Så imorgon hänger Hassan på festival, WIE!





A piece of Sweden!

Nu var det länge sedan, men som ni vet gör ju alla kända bloggare pauser ibland, och så även jag.
Fast ag kan väl inte riktigt kalla det paus, mer en vecka av äventyr!

Sas-i-las-en ankom till Svålet söndag kväll efter att varit på lite utflykt i Holland. Hon lyckades nämligen ta fel tåg men fick se en väldigt fin väderkvarn så det gjorde faktiskt inte så mycket.


Bildbevis på att hon lyckades ta sig till rätt stad!

Veckan har vi spenderat med bad, sol, glass, vattenkrig, filosoferingar, berg-och-dal banor, hästar, chokladfondant,  frukost på restaurang, färska holländska jordgubbar, dans och bara haft det riktigt bra helt enkelt!

     

Känns säga att det var riktigt fantastiskt att ha en bit av Sverige här, även om jag envisades med att prata engelska när jag vaknade upp varje morgon för att alla språk gör mig konfunderad. Och en 200 gramare Marabou Frukt&Mandel är ju alltid välkommen!

Och så avslutar vi det hela med en standardbild, två galningar som försöker se ännu galnare ut. Och som grädde på moset är denn bild tagen 05,27 på söndag morgon efter noll timmar sömn.

Se och njut!



Kom tillbaka snart!

RSS 2.0